Tahap-Tahap Forex Trader Dalam Forex Trading Di Malaysia

Tahap-Tahap Forex Trader Dalam Forex Trading Di Malaysia

Baca di mana-mana pun, semua mengatakan ada 3 tahap forex trader iaitu:

1 – Beginner / Newbie

2 – Intermediate

3 – Advanced

Maaflah, saya kurang setuju. 🙂 Ini kerana pada pendapat saya, ada 2 tahap je forex trader dalam Malaysia atau dunia ni sebenarnya:

1 – Winner (trader yang buat profit dan withdraw selalu)

2 – Loser (yang selalu loss, deposit banyak tapi tak pernah withdraw)

MORAL: Beginner pun boleh make money dengan forex kalau ada ilmu , kerajinan praktikal dan bimbingan yang betul. Advanced trader dah 10 tahun trade pun belum tentu pernah withdraw. Ramai je yang baru 1 – 2 bulan kenal forex dah boleh trade dengan profitable serta merasai nikmat withdrawal.

Setuju tak?? 🙂

Semoga post ini membuatkan anda fikirkan apa yang saya kongsikan di atas.

Silakan SHARE dengan rakan traders anda yang lain ya.

Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, dipersilakan komen dalam ruangan di bawah . Sekian terima kasih.

KHALID HAMID @ ABANG LID
TFS PRICE ACTION TRADING
Panduan Lengkap Trade Cara Pro
Pilihan 15,000+ Traders Malaysia, Singapura, Brunei Dan Indonesia
www.TFSPRICEACTION.com

RELATED ARTICLESMORE FROM AUTHOR

Latar Belakang & Maksud Logo TFS Price Action Trading

Kisah Jatuh Bangun & Permulaan Khalid Hamid Dalam Forex

Jom Ke Traders Fair Malaysia 2020 Pada 4 April 2020 Di KL

63 COMMENTS

  1. nooromar 20/04/2016 at 06:32

Assalamualikum Cik Hamid 🙂

Saya dah mula dan mencuba demo acct MT4, Apa yang saya faham dengan kelemahan saya ialah untuk mendapatkan profit iaitu dengan membuat PREDECTION PROFIT, Saya cuba fahami pergerakan japaness candle stick, but, sometime saya confius bila nak tekan buy or sell..

  • Khalid Hamid 20/04/2016 at 15:10

wsalam tuan. itu kena belajar lebih lanjut tu. dalam TFS ada diajarkan lebih details 🙂

  • Wan norziehe 30/08/2016 at 14:20

Salam…saya pon ada mslh seperti dii ats….saya x tahu dan x boleh jangka bila nak entry buy atau sell….newbie☺

  • Khalid Hamid 30/08/2016 at 23:54

Iya dalam TFS ada diajarkan step by step 🙂

Assalamualaikum Tuan Khalid.
Video Sharp Entry memang baik sekali tapi saya ada beberapa soalan nak tanya :-
1) Apakah yang harus kita tengok selain meletak SnR sebelom kita enter trade?
2) Apakah beza Sell/Buy Stop dengan Sell/Buy Limit?
Terimakaseh
Azman

  • Khalid Hamid 22/04/2016 at 07:29

panjang jawapannya tuan. dalam TFS full version ada jawapannya 🙂

Ada stok lagi tak? Nak beli lah. Masih harga promotion kan?

Ok stok promotion masih ada lagi?

Assalamualaikum wbt, saya afiq dari bangi selangor. Saya baru kenal forex bt 3 tahun lepas, untuk 2 tahun pertama sy belajar mengenali forex, dari apa itu forex sehingga fahami chart dan pattern. Dengan keyakinan selepas praktikkan demo, sy mula mencuba live trade. Bt beberapa tempoh, alhamdulillah, profit lebih bnyk dr loss,tp, lama kelamaan, berubah menjadi lebih bnyk loss brbanding profit sehinggakan sy kehilangan besar modal sy untuk trade semula. sy amat mengawal penggunaan lot ketika membuka satu2 entry dan memilih penggunaan leverage yg bersesuaian dgn modal sy. Akibat dr itu, lama kelamaan, sy mula menjadi keliru semula dgn market berbanding keyakinan yg ada sewaktu bermula. apakah nasihat tuan pd masalah sy ini. Adakah tuan memberikan perkhdmatan personal coaching ?

  • Khalid Hamid 03/05/2016 at 01:21

salam tuan kami tak berkesempatan nak buat PC / kelas / seminar buat masa ni. masalah tuan ni punca dia apa? mesti ada puncanya. tuan buka lot kecil sekalipun, berapa risk dari modal bagi setiap trade? tuan guna kaedah apa ya? time frame mana tuan rujuk? pairs apa tuan trade? fuhhh… banyak lagi soalan yg kami perlu tanya kalau nak “bedah” masalah tuan ni 🙂

Afiq.. soalan anda Sama mcm masalah saya.. lama kelamaan.. semakin belajar..keyakinan dah lain..makin keliru.. sblm2 nie untung setiap hari.. semakin bljr dan faham lebih mndalam.. lagi keliru.. setiap hari lost.. Allah.. xtahu ape masalah..

  • Khalid Hamid 11/09/2016 at 11:19

Ada tukar2 teknik atau stick kpd 1 sahaja? Adakah betul2 follow trading rules anda sendiri? Ada ketikanya, bila dah profit profit profit, trader akan dikuasai perasaan overconfident. akibatnya, mereka dah berani besarkan lot. bila ada perasaan tamak & nak cepat buat duit besar, masa tu lah semua rules dilanggar, dan ketika itulah market hentak kita kaw kaw. sekian pendapat kami

Assalamualaikum Tuan….macam mana kalau saya nak trade real forex?berapa modal minimum yang perlu ada? Terima Kasih.

  • Khalid Hamid 04/05/2016 at 03:07

$50 pun boleh start dah tuan. make sure start kecil dulu. kalau kecil pun lingkup, tak ada gunanya pakai modal besar tuan. control yg kecil, pasti boleh control yg besar. terima kasih

[…] SHARE dengan rakan traders yang lain ya. Kalau nak belajar lebih lanjut kaedah-kaedah lain yang sempoi tapi profitable, boleh belajar dalam […]

salam tuan lid.terima kasih atas ilmu forex.saya baru nak belajar ni.tak berni trade selagi saya belum dapat buku tuan. biarlah lama asalkan tidak rugi beribu ribu.labur ilmu dulu.

  • Khalid Hamid 12/06/2016 at 02:20

salam. betul tu. bijak tindakan tuan. bila ada ilmu, keberanian utk trade akan dtg dgn sendirinya 🙂

saya masuh berusaha belajar demo accym blum confident nak trade live

TFS teknikal yg mantap.. faham selami insha ALLAH buahkan hasil.. aminn.. alhamdulilah..

  • Khalid Hamid 02/08/2016 at 09:59

Selamai dunia candle sebenar TFS banyak membantu.. dgn sample teknik yg mudah d fahami tq Bro Lid..

  • Khalid Hamid 02/08/2016 at 09:59

Hi abang lid..betulka nak trade real akaun harus ada lebih 1 lot..but sa masih lg demo akaun

  • Khalid Hamid 11/08/2016 at 20:19

hi cik salina. tak la. 0.1 lot pun boleh 🙂

Salam semua . Saya Pokdi (cg aidil)…alhamdulillah buku TFS dah terima dan baru mula membaca. agak perlahan sikit. sibuk dgn budak-budak nak exam upsr tak berapa hari lagi…

  • Khalid Hamid 19/08/2016 at 11:53

salam cikgu aidil / pokdi. selamat maju jaya. terima kasih di atas sokongan tuan 🙂

salam Mr .hamid. sy maman.dari indonesia.bagaimana sy bisa dapat buku panduan TFS..apakah ditoko buku ada?terimakasih

  • Khalid Hamid 25/08/2016 at 09:48

maaf pak nggak ada. kami bisa hantar ke indonesia juga pak. bisa buat tempahan di sini: bit.ly/promositfs

Assalamualaikum tuan…Mcm mna sy nak bljr forex dgn mendalam dari tuan…sy keliru lg bila ms yg sesuai utk entry buy dan sell….terima kasih

  • Khalid Hamid 30/08/2016 at 23:54

Salam tuan Wanzie. Nak belajar lebih mendalam A-Z ada diajarkan dalam TFS. Jika berminat boleh buat tempahan di sini: http://bit.ly/promositfs

Masalah tuan tentang timing tu pun ada diterangkan di dalamnya 🙂

assalamualaikum abg lid…sy dah oder minggu lepas…katanya pengedar kehabisan stok..esok baru nak pos…harap2 esok tiada apa2 halangan… penama org rumah sy *(rossazila binti embong) … sekarang sy belajar sikit2 dulu dengan follow blog abg lid.. makin lama follow makin tak sabar tunggu buku sampai…apa2 pun semoga tuan khalid dimurahkan rezeki.. [email protected]

  • Khalid Hamid 01/09/2016 at 09:27

salam. betul tu. kami kehabisan stok. minggu ni semuanya akan dihantar. tq dan kesulitan amat dikesali 🙁

assalam,
boleh saya kenal abg? saya nk bljar forex dgn abg. saya pon dri trg. klau boleh email saya secepat mungkin. tq

  • Khalid Hamid 02/04/2017 at 06:01

salam tuan info lanjut & ebook percuma ada di http://www.forexsebenar.com ya terima kasih 🙂

Assalamualaikum Saudara Khalid Hamid
Bersyukur kehadrat Allah swt kerana dipertemukan peluang dan saluran ilmu yang tepat dan berkesan dalam industri forex, sebelumnya saya adalah seorang yang sangat elergik dengan dunia forex tanpa sebab:))..kerana begitu banyak kegagalan yang saya jumpai disekeliling saya kepada mereka yang menjalankan perniagaan forex, senang kata 60% saudara-mara terlibat dengan forex..seorang pun tak nampak kesenangan darinya..merunggut, menyumpah, garu2 kepala ni acap kali..ada masa nak bersembang pun takut..disergahnya kita balik:)) gara2 menatap dan menatang chart forex depan mata. Alhamdulillah setelah saya ikut iperkembangan san perkongsian ilmu dari tuan, secara senyap2 saya beranikan diri untuk mencubanya sendiri walaupun perasaan ni bercampur baur tetapi lebih perasaan takut lebih MENGUASAI dari perasaan ghairah dan teruja saya kalau kalau hancusss…tetapi itulah hakikat dan fakta apabila ilmu ada didada (ilmu yang dibaca berulangkali setiap masa setiap hari ebook TFS sahaja) tiada rujukan atau ilmu forex lain hanya semata-mata ebook Saudara yang Iklas itu (TFS) mengatasi kelemahan tersebut. Saya sedar berapa kerat jer teknik2 dalam tu tetapi bila fokus dan ikhlas niat, insyallah saya percaya allah swt akan berikan kefahaman kepada sipelakunya. Bermula trading saya sebanyak $20 @rm81 menggunakan netteler. Keberkatan bermula pada Hari Jumaat , allah swt mudahkan urusan saya dengan hasil profit $275…meloncat2 seronok syukur saya..ya alllah mudahnya setiap perkara apabila berilmu walaupun sekelumit sahaja. Dengan profit tersebut saya merancang untuk membeli buku TFS saudara Khalid Hamid. Syukur Allah, Terima kasih Allah swt dan Terima Kasih Saudara Khalid Hamid.

  • Khalid Hamid 12/09/2016 at 00:45

salam. wow syukur alhamdulillah tuan. semoga terus sukses. terima kasih atas sokongan 🙂

Asalamualaikum en khalid ebook forex sebenar ade promotion lg x.

  • Khalid Hamid 16/09/2016 at 23:39

W’salam tuan. Yang sedang berjalan sekarang adalah promosi dah tu. GST kami absorb buat masa ni 🙂 Info lanjut boleh terus klik sini ya: http://bit.ly/promositfs

Assalam. Saudara Khalid, saya tlh mmbeli TFS 5, terima kasih byk ats pkongsian ilmu tuan. Stakat ni saya hnya trde volume 1usd. Saya juga fham money managemnt. Nk brtanya 1 soalan utk mningkatkan pngetahuan : Jika saya mmpunyai 130usd dlm acc, brpakh max volume yg boleh digunakn utk trde dalam satu2 masa?

  • Khalid Hamid 16/09/2016 at 23:37

Ws. Tq atas sokongan tuan. Jika modal $130, risk 3% = $3.90 per trade. volume bergantung kepada stop loss tuan guna. jika 30 pips (contoh), maka bahagikan risk dengan SL, so $3.90 / 30 pips = 0.13. itulah maksimum volume yg tuan guna jika nak follow rules MM supaya akaun tak koyak dikemudian hari. terima kasih

Terima kasih dgn pendapat tuan khalid tu,takde lah rasa diri kerdil sgt dan keyakinan saya utk trade pertama kali pon semakin bertambah

Slmt mlm Abg Lid…nak tnya bbrp soalan psl tempahan buku tfs…boleh tak bila dah bayar hrga utk pmblian buku…sy mnta skli dgn e-booknya? dn soalan yg kdua..swktu surfing pdf tfs. prnh npk tfs v5 pdf ,v3 pdf, v6 pdf…. apakh bezanya v5 v3 v6? terima kasih abg Lid:-)

  • Khalid Hamid 22/09/2016 at 10:04

salam tuan. yup versi digital pun akan dapat sekali dalam CD. beza version2 tu ialah yg ke-6 ni lebih banyak info dimasukkan. itu saja 🙂

Sangat2 setuju tuan Khalid mohd..

salam tuan..sy baru trade 2 bln real masih blm rasa whithdraw lg..asyik los je profit pn 3-4 kali la tp bnyk..bler buy naik 10- 20pip je lps tu u turn blek kene SL. sell plak turun smpi 10-25 pip lps tu naik blek..cmne ni tuan ade pencerahan ke.

Salam tuan,saya mau tau dmna,sukat tmpt yg kuat. Saya,sukat tmpt d1 sma h4 saya entry d h4. Kdg cun rah pucuk kdg dia,naik lgi ke atas tuan. Dmna punca nya tuantu?

  • Khalid Hamid 14/03/2017 at 14:22

salam. Time frame betul dah. kena ingat dalam trading ada profit ada loss. ulang2 benda sama. dapat 4x profit sudah cukup utk withdraw walaupun 6 lagi loss. cuba baca post ni >>> http://www.forexsebenar.com/blog/bagaimana-1000-menjadi-38338-dalam-20-bulan-dengan-forex/

Sallam untuk semua….
Saya lansung dan tak paham itu forex… saya coba slongkar forex,sebab kawan yg rekoment,mungkin kasihan tengok saya,yg selalu kena tipu skim cepat kaya,…sayapun mula download mt4,dan coba tengok ap yg ad kat sana…
Bermodal pengetahuan yg cikit,cukup tau bayy dn sell…saya tak paham macamana nak guna indikator,apalagi nak seting supaya memberikan apa yg kita nak…saya tak guna itu indikator atau apa….jadi saya trade menggunakan perasaan saja..apabila perasaan saya kata byy…saya rujuk dlm .. tf m5,m15,m1,dan m4….sekira dh rendah,saya memang byy….begitu juga time saya sell….dan saya tak pasang stop lost./takeprofit….sebab saya tak pandai…saya clouse manual….petang saya ambik posisi pagi saya dah biru semua…so clouse….tapi anehnya saya selalu untung….kemudian saya cerita dengan kawan…dia kata itu cara trade yg salah,keliru….jadi dia ajar saya macamana nak pasang sl,tp, dan indikator….saya pun ikut… sebab saya nak trade dengan cara yg betol…..tapi peleknya… selepas itu…saya langsung tak pernah profit…selalu saja kena sl….dan selepas itu… saya tak barani trade…walaupun demo…sebab saya tak mau juga trade hanya harap perasaan…saya nak trade dengan cara yg betol tapi profit…
Sekarang saya masih tunggu ebook dan dvd hasil karya Tuan khalid….saya berharap ,ebook dan dvd Tuan khalid ,dapat membantu menyelesaikan permasalahan saya…trima kasih banyak2 Tuan…

  • Khalid Hamid 02/04/2017 at 05:47

salam tuan terima kasih atas sokongan. trade dengan ilmu pastu berhasil. jangan kejar profit dalam semua trade kerana ia tidak akan berlaku. akan ada loss dalam trade kita, jadi kawan tuan tu betul iaitu kena guna SL. selamat maju jaya 🙂

Asalam tuan. Sy ni baru hendak bermula dgn forex. 1.Boleh saya tahu berapa lama tuan ambil masa utk betul2 master bidang forex ni?
2. Adakah melabur dgn duit pinjaman sesuai atau ada cara lain utk modal pelaburan sbg student?
3. Berapa jumlah minimum utk withdraw dn mcm mana proses menukarkan matawang usd ke myr utk terus masuk ke dlm acc bank? Sy kena uruskan sendiri atau broker yg uruskan?
4. Soalan last saya, tuan full time trader? Kalau jadi FTT boleh tak buat loan pribadi? Sbb xda kerja tetap bank x kasi pinjam kata kwn sy. Minta nasihat tuan..

  • Khalid Hamid 19/04/2017 at 03:55

w’salam. jawapannya seperti berikut:

1 – 2 tahun, sebab masa tu tak ada siapa nak ajar betul-betul. banyak belajar sendiri
2 – tidak sesuai langsung. trade dengan duit yang kita mampu & yang kita sanggup rugi. guna duit yang kalau semua duit tu rugi ia tidak akan menyusahkan hidup kita. ok?
3 – minimum nak withdraw USD10 sahaja kalau broker kami guna (FxCitizen). untuk deposit mahupun withdraw, semuanya tuan boleh lakukan sendiri dengan memberi arahan kepada local depositor melalui akses web broker (macam online banking juga lah).
4 – tak boleh tuan, income forex trading tidak diiktiraf sbg pendapatan yang layak dapat pinjaman.

sekian terima kasih 🙂

Terima kasih tuan khalid kerana sudi kongsikan ilmu forex, tak henti2 memberi respons pada newbie macam saya nie..hihihii..thanks again

  • Khalid Hamid 18/05/2017 at 15:54

Salam sejahtera. Saya baru nak berkenalan dgn forex. Memang langsung tidak ada ilmu pasal forex. Tapi sudah lama dengar pasal forex. Dan memang sangat2 nak lebih tahu pasal forex. Baru nak planing mau beli TFS tp ada kawan cakap teknik snr x bagus. Lebih baik pakai teknik snd. Tp masalahnya saya nak tau sngt basic ilmu forex. Term yg digunakan dlm forex, sebab x faham istilah2 yg ada. Kalau saya nk beli TFS, berapa lama agaknya masa penghantaran tu ya. Saya dr Ranau sabah. Trrima kasih

  • Khalid Hamid 18/05/2017 at 16:11

salam hai angie. pakailah apa teknik pun, ada rugi ada untung. tiada teknik 100% untung all the time. kami ajar cara paling mudah membaca market. SND pun bagus juga, boleh cuba.

penghantaran dalam masa 1 minggu akan sampai ya terima kasih 🙂

Salam en.khalid.terima kasih utk ebook percuma tu.sy sedang habiskan baca dulu.betul2 berguna.bnyak maklumat yang sy dapat.

  • Khalid Hamid 01/06/2017 at 08:27

tq atas sokongan 🙂

Saya bermain EUUSD, dgn 50 pips sebagai sl membuatkan sering yerkena. Apakah 50 sesuai dn kalau lebih tak sesuai plak. Apakah saranan tuan

  • Khalid Hamid 04/08/2017 at 11:01

sesuai sangat tuan. 30-50 pips ok dah, namun arah trade harus betul, dan entry perlulah TEPAT di zon terbaik orait. all the best

assalamuaalaikum tuan tfs ver 7 bila nk kua huhu

  • Khalid Hamid 04/08/2017 at 10:54

tq atas sokongan tuan. belum launch lagi. nanti dah launch kami inform ya 🙂

good luck sir khalid..from newbie….tgk.gk.komen rakanrakan….sama mcm.saya…mana nak mula….

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *